Naar boven

Tips kinderjeans kopen

De 7 tips die je helpen goede kinderjeans (en kinderkleding) te kopen

Kinderjeans kopen hoeft geen heel lastig karwei te zijn. Een goede voorbereiding doet namelijk wonderen. Doe je voordeel met onze tips kinderjeans kopen en maak er een stressvrij momentje van. 

kinderjeans kopen

1. Welke maat koop je?

Kijk vooraf nog even in welke maat je zoon of dochter nu rondstapt/loopt. De maatvoering geeft vaak een leeftijd aan, maar dit is niet altijd zo vanzelfsprekend. Jonge kinderen hebben soms enorme groeispurten wat ze ineens een grotere maat geeft dan hun leeftijd eigenlijk aangeeft. Kijk vooral ook of je dikkere of dunnere jeans koopt voor de verschillende seizoenen en of je die dan (alvast) in de goede maat hebt. Broekjes en zeker ook sweaters lijken heel snel te groot, maar dat vertekent enorm. Vertrouw op je gevoel, maar koop bij twijfel liever ietsje groter dan je denkt nodig te hebben.

2. Zit de waistband alleen achter of volledig rondom?

Als de waistband (het verstelbare elastiek in de zoom) alleen aan de achterkant zit, kun je alleen de achterkant smaller maken. Je krijgt dan een raar uiterlijk van de broek en als je flink moet aansnoeren ook nog bulten. Blue Rebel heeft de waistband tot aan de voorzijde, zodat je de nog te ruime stof van voor tot achteren over de broek kunt verdelen. Dat zit veel lekkerder en lijkt ook veel mooier. Het is echt de moeite waard om dit even te checken bij de broeken en jeans die je koopt. 

3. Perfecte maat, maar te lange pijpen?

Altijd lastig die groeispurten. Dunne benen en een smal middel, maar de benen zijn in lengte nog niet meegegroeid. Dus de broek sluit mooi aan en zit mooi rond de bovenbenen. Maar je houdt onderaan wat over. Lastig, want hij staat zo mooi. De belangrijkste tip: maak de pijpen niet te snel korter. De draagtrend op dit moment is hangend op de schoenen, dus er mag best wat lengte overblijven. Toch iets eraf? Knip de onderzoom dan rondom af. Haal de benodigde lengte eraf en zet dan de onderzoom er weer op. Je houdt dan toch die used en mooie onderzoom over en je ziet niets van het inkorten. Nog een trendvoordeel; afgeknipt, rafelig en zonder zoom is in. Dus de zoom er gewoon afknippen is ook nog een optie. 

4. Ze willen geen jeans?

Kijk naar jogdenim. Deze comfy denim van Blue Rebel bijvoorbeeld draagt net zo lekker als een joggingbroek, maar ziet eruit als een spijkerbroek. De stretchstof laat je dochter of zoon alle kanten op bewegen. En ze zullen amper merken dat ze een jeans dragen. Een aanrader voor die kinderen die echt gruwelen van een strakke jeans.

5. De perfecte jeans gevonden?

Als je geluk hebt, dan is dat een jeans die elk seizoen in meerdere wassingen en kleuren wordt uitgebracht. Je kunt het volgende seizoen dan weer voor dit model kiezen en je weet dan al van tevoren dat je er een goede koop aan hebt. Goede merken zorgen ervoor dat hun pasvormen niet veranderen zodat je weet wat je eraan hebt. Bewaar altijd de labels van de broeken die je koopt, daar staat vaak nog extra informatie op die je goed kunt gebruiken bij een nieuwe aankoop. Stop de favoriete labels in je portemonnee, dan heb je ze altijd bij je. 

6. Dol op de wassing of kleur van de jeans?

Leg de spijkerbroek de eerste keer een poosje in een azijnbadje met koud water. Dan trekt de kleur nog extra in de stof. Was de jeans niet na elke keer dragen als het niet nodig is. Het voordeel van jeans is dat ze niet snel vies ogen, tenzij je natuurlijk een woestijnratje in huis hebt. De betere merken zijn maatvaster en blijven beter van kleur en vorm. Was de jeans standaard op 30 graden, dat is warm genoeg. Stop een spijkerbroek nooit in de droger. 

7. Maak van je kind een duurzame consument

Wie trapt er niet af en toe in. Een hele stapel shirtjes kopen van 5 euro per stuk. Of dat leuke spijkerbroekje met stras steentjes voor 5 euro. Niet eens afgeprijsd. Nee gewoon de standaardprijs. En voor je het weet ligt de hele kast vol met kleding waar je kind niet eens genoeg dagen voor heeft om het aan te trekken. In rap tempo maken we grondstoffen op. En over de slechte en gevaarlijke omstandigheden waarin ze gemaakt worden denken we maar niet teveel na. Wil je dat je kind later ook doordachte en duurzame keuzes maakt? Laat dan nu alvast zien dat het kopen van echt mooie en goede kleding belangrijk is. 

Puberkleding en puberjeans kopen; een nieuwe uitdaging

Het is nou niet echt de favoriete hobby van veel vaders en moeders. Kinderkleding kopen mét je kind(eren) erbij. Maar vanaf 7 a 8 jaar (soms nog jonger) begint je dochter of zoon modebewust te worden. En dan begint het. Je komt net als ‘vroeger’ thuis met die leuke aankoop, maar je dochter trekt haar neus ervoor op. Omdat al haar klasgenootjes alleen nog maar zwart dragen. Of alleen nog maar skinny. Doe je voordeel met deze 5 tips voor het puberjeans kopen.

1. Wees de frustratie voor door je er vast op voor te bereiden

Het is zo makkelijk. Je loopt op woensdagochtend of zaterdagmiddag lekker alleen in de stad en hebt alle tijd om even wat kleren voor je kinderen uit te zoeken. Geen zeurend kroost achter je of een echtgeno(o)te die andere plannen heeft. Wen er maar vast aan dat dat niet meer altijd gaat lukken. Zelfs als je je kind heel goed denkt te kennen, komt er een moment dat hij of zij iets in de kast laat liggen. En dat is zo zonde. Houd je voelsprieten uit en je zult vanzelf merken wanneer dochter of zoonlief mee wil als je de stad in gaat.

2. Wat denk je dat hij of zij wil?

Kijk om je heen wat haar of zijn klas/leeftijds- en sportgenootjes dragen. Is het baggy jeans of slim fit? Dragen ze drukke shirts of juist allemaal zwart? Wijs eens wat aan en vraag wat hij/zij daarvan vindt; ‘Hoe vind je zo’n broek met bretels eigenlijk Daan?’ Zo groei je langzaam mee in zijn nieuwe wensen. En wordt de overgang van de door jou uitgezochte favoriete outfits voor hem, naar wat hij zelf wil dragen makkelijker. 

3. Met hem of haar de stad in?

Bereid je samen voor. Loop de kast door en kijk wat je echt nodig hebt. Welke kleding ligt er nu in die niet wordt gedragen. Waarom niet? Moet je er wat bij kopen? Of moet je het gewoon wegdoen? Maak afspraken over wat je gaat kopen en waar. Naar welke winkel(s) willen jullie. En maak vooral een afspraak wanneer je stopt als het die dag niet lukt.

4. Kijk online

Je kunt samen vast een beetje kijken wat je leuk vindt en naar welke winkel je wilt. Bestellen online is trouwens ook een goede optie. Rustig thuis passen heeft ook zo zijn voordelen. Zeker nu er zoveel soorten jeans zijn van baggy, boyfriend tot ultra skinny fit. 

5. Blijf kritisch 

Je dochter kan helemaal vallen voor die roze glitterlaarzen omdat ze er op dat moment gewoon onwijs sparkly en gaaf uitzien. Maar jij weet eigenlijk wel dat ze ze straks niet naar school zal durven dragen omdat ze er te oud voor is. Zonde. Jij beslist, dus ze worden niet gekocht. Maar om niet helemaal de sfeer te bederven is het slim om haar even mee te nemen in jouw denkproces. Vraag haar of haar klasgenootjes de laarzen ook leuk zullen vinden. En of ze ze morgen al direct aan doet naar school. Hopelijk zal ze zelf de conclusie trekken, die jij al getrokken hebt.

Veel shopplezier. En bedenk het maar zo, op een gegeven moment gaat je zoon/dochter zelf met kledinggeld de stad in. En dan zul je het samen shoppen nog erg gaan missen.